Regionalisering van de toerismestatistieken

Aanleiding

In het advies Waardevol Toerisme (Rli, 2019) benadrukt de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (Rli) het belang van kennis en data voor beter beleid. De Nationale Data Alliantie heeft daarom in de Nationale Data Strategie Toerisme & Recreatie (2023) een visie en strategie uitgewerkt om met en voor alle partijen in het toerisme en recreatie domein tot relevante data en inzichten te komen. Een belangrijke databron voor gasten en overnachtingen in logies zijn de SLA-statistieken van het CBS. Deze statistieken zijn beschikbaar op nationaal, provinciaal en COROP-niveau. Omdat het toerisme-recreatiebeleid primair op regionaal en lokaal niveau wordt vormgegeven, is er een grote behoefte aan data op regionaal en lokaal niveau. Dit project van het Data & Development Lab (DDL) heeft tot doel te verkennen in hoeverre aan deze behoefte kan worden voldaan en, indien mogelijk, de gegevens voor de gewenste gebiedsindeling te verzamelen.

Doel

Het doel van het project is om de mogelijkheden te verkennen om data te creëren uit de SLA-statistieken op gemeentelijk niveau of op het niveau van toeristisch relevante gebieden, zoals de Veluwe, de Achterhoek of het Heuvelland. Als deze mogelijkheden zich voordoen, zullen de onderzoekers een methode van ophoging ontwikkelen die geschikt is voor kleine gebieden door de huidige methode te evalueren en waar nodig aan te passen. Ook zullen zij de gegevens voor gemeenten/toeristisch relevante gebieden voor de jaren 2022 en 2023 verzamelen.

Aanpak

Het eerste werkpakket richt zich op het verkennen van de mogelijkheden om data te creëren uit de SLA-statistieken voor gemeenten of voor toerisme relevante gebieden via toegang tot de CBS-microdataomgeving. Ook brengen we met provincies en DMO’s in kaart welke wensen er zijn op het gebied van gebiedsindeling, voor het geval het creëren van data op gemeentelijk niveau niet mogelijk is. De bevindingen van dit werkpakket worden gebundeld in een rapport. Dit werkpakket leidt tot een go/no go-moment voor de volgende werkpakketten.

Dit tweede werkpakket richt zich op het evalueren en waar nodig aanpassen van de methode van upgrading geschikt voor kleine oppervlakten. Dit zal gebeuren aan de hand van een aantal proefgebieden. Aan het einde van deze fase zal er een go/no go moment zijn of er voor de pilotgebieden een werkwijze voor indamming kan worden gemaakt.

Werkpakket 3 richt zich op het generaliseren van de methode voor uplift. Het resultaat is een implementatie in Excel, waarin de ontwikkelde methode voor opmaak is verwerkt. Hierdoor kan de methode in de toekomst ingezet worden binnen het Tourism Data Center van NBTC en CBS.

Dit laatste werkpakket richt zich op het verzamelen van de gegevens voor alle gemeenten/toeristisch relevante gebieden voor de jaren 2022 en 2023.

Partners

  • Hogeschool Zeeland
  • NBTC

Project team

  • Diana Korteweg Maris (HZ/CELTH)
  • Evelien Visser (NBTC)
  • Evelot Westerink (HZ)
  • Wolfert Otte (HZ)

Planning

Februari tot december 2024

Status

In uitvoering