Toerisme Top over digitalisering & gastvrijheid
Op 23 september zaten er 400 vrijetijdsexperts bij elkaar in de grote zaal van de Maaspoort in Venlo. Dit jaar was Limburg de host van de Toerisme Top. Het thema was digitalisering & gastvrijheid. Een thema dat goed aansluit bij de Agenda Bewuste Bestemming van CELTH en dan vooral bij het thema human capital.
We zitten al jaren volop in de digitale transitie. En het einde is nog lang niet in zicht. Sterker nog, de ontwikkelingen gaan steeds sneller. En zoals altijd bij veranderingen is er een kleine groep koplopers, een grote middenmoot en de zogenaamde achterblijvers. In het plenaire deel van de Top kwamen twee bedrijven uit de eerste groep aan het woord: een hotelketen en een grote familiecamping. Het werd een interessant gesprek waarin ook de ‘lessons learned’ werden gedeeld met het publiek. Wat mij is bijgebleven: probeer het vooral niet zelf te doen. Schakel experts in. En denk ook eens aan start-ups die geen ervaring in de sector hebben, maar die wel exact weten hoe je een uitstekende klantervaring bouwt. Want digitalisering is niet jouw metier, waarschijnlijk ben je goed in ondernemen en mensen welkom laten voelen. Wat grappig en tegelijkertijd tekenend was, is de anekdote om te proberen, zoals je in de gastvrijheidssector gewend bent, een band op te bouwen met de digitale ‘nerds’ door ze een vrijmibo inclusief bitterballen aan te bieden. Dit mislukte totaal want niemand had tijd en zin om te socializen, ze wilden gewoon met de koptelefoon op volle bak programmeren. Ander DNA.
Ook was het interessant om te horen dat beide ondernemingen goed hadden nagedacht of digitalisering voor of achter de schermen moest plaatsvinden. Postillion Hotels koos ervoor om de digitalisering uitsluitend aan de ‘achterkant’ in te zetten. Want de human touch in het gastencontact staat voor directeur Erik-Jan Ginjaar bij het bedrijf voorop. Camping De Leistert heeft digitalisering ingezet zowel voor als achter de schermen, maar wel helemaal afgesteld op de wensen van de doelgroep. In het restaurant is een robot die het gebruikte servies naar de keuken terugbrengt, maar ook ‘lang zal ze leven’ zingt en een polonaise loopt. Dat zal een hoop glimlachen op de gezichten van jong tot oud toveren. Ook vertelde Angelique Joosten van Camping De Leistert over de slimme brandmelders die een bericht sturen als de batterij bijna op is. Dus deze kunnen heel gericht vervangen worden wat werk bespaart en ervoor zorgt dat gasten niet gestoord worden tijdens hun nachtrust. Toegankelijke voorbeelden hoe digitalisering in de praktijk voor je kan werken.
Het werd niet met zoveel woorden benoemd maar dergelijke digitale innovaties hebben directe invloed op de inzet van personeel. In deze tijd waar arbeidskrachten schaars zijn, is het verstandig om na te denken als ondernemer welke digitale technieken voor jouw bedrijf het verschil kunnen maken. Met daarbij altijd in het achterhoofd dat de gastbeleving optimaal blijft.
Simone Romijn
Themamanager Human Capital CELTH
Coördinator HZ Kenniscentrum Kusttoerisme
Foto: Laurens Eggen