Blogs
Smartness 6 min read

Toerisme op een kruispunt: Een oproep voor gelijkheid, verantwoordelijkheid en impact op de gemeenschap

Het samenwerken met zoveel internationale partners aan het rapport 'Creating equitable destinations: How to manage and distribute tourism's value to better serve communities' is een leerrijke reis geweest. Het centrale idee achter ons onderzoek is dat toerisme sterk afhankelijk is van publieke middelen, en het is maar eerlijk dat het bijdraagt aan het algemeen belang. Wanneer groeimodellen onevenwichtig zijn, leiden ze tot een ongelijke verdeling van voordelen en waarde. Dit resulteert vaak in een concentratie van voordelen in handen van enkelen, terwijl de last op de bredere samenleving rust. Dergelijke onevenwichtigheden hebben in veel toeristische bestemmingen tot onrechtvaardigheid geleid, en we zien nu de gevolgen: protesten en sociale mobilisaties over de hele wereld. Toerisme loopt het risico zijn sociale licentie om te opereren te verliezen. We moeten erkennen dat we ons op een kritiek keerpunt bevinden.

Uit ons onderzoek concludeerden we dat we de middelen hebben om toerisme op een meer rechtvaardige manier te ontwikkelen. We identificeerden 40 verschillende mechanismen en instrumenten. Hoewel geen van deze tools nieuw is, is ons doel om hun potentieel aan te tonen voor het ten goede komen van gemeenschappen en het afstemmen van de ontwikkeling van de sector op bredere maatschappelijke doelen. We geven gedetailleerde beschrijvingen van hoe deze instrumenten kunnen worden gebruikt, ondersteund door praktijkvoorbeelden. We benadrukken ook de rol die DMO's (Destination Management Organizations), NTO's (National Tourism Organizations) of soortgelijke organisaties kunnen spelen bij het stimuleren van deze initiatieven. De mogelijkheden zijn enorm.

De verzameling casestudy's is het resultaat van een samenwerking tussen verschillende onderzoekers. Degenen waaraan ik heb gewerkt, waar ik de kans had om de geweldige experts te interviewen die de interventies hebben geïnitieerd of eraan hebben bijgedragen, liggen me bijzonder na aan het hart. Maar alle 25 casestudy's benadrukken grote inspanningen en bieden waardevolle lessen.

Het rapport is goed ontvangen en we hebben op 23 oktober een succesvolle lanceringswebinar gehouden. We blijven werken aan media-aandacht om het momentum vast te houden. Tijdens mijn recente reis naar Colombia heb ik het rapport besproken tijdens een evenement georganiseerd door de Kamer van Koophandel in Medellín. Ik sprak over de impact van digitale nomaden op stedelijke transformatie en het potentieel om dit segment te ontwikkelen op basis van principes van gelijkheid en rechtvaardigheid. Het rapport bood inspiratie en inzichten voor mijn keynote.

Ik hoop dat DMO's, NTO's en anderen de aanbevelingen van het rapport zullen omarmen en het zullen gebruiken als een praktische gids om de rechtvaardige verdeling van toeristische voordelen te verbeteren. Het opbouwen van een bewijsbasis van goede praktijken is cruciaal om het verhaal te veranderen. Het is tijd om verder te gaan dan algemene discussies over voordelen, de onevenwichtigheden en ongelijkheden te erkennen en actie te ondernemen om deze aan te pakken.

Vooruitkijkend moeten we beter begrijpen hoe toeristische voordelen worden verdeeld. Er is een gebrek aan gegevens op zowel programma- als bestemmingsniveau. Om dit aan te pakken, hebben we nieuwe KPI's nodig die een meer genuanceerd beeld geven van de bijdrage van toerisme. Onze volgende stap is om te onderzoeken wat deze nieuwe KPI's zouden kunnen zijn en hoe ze kunnen worden toegepast.

Bernadett Papp
Themamanager Smartness