CELTH actief in living lab op Sumatra
Hogescholen zien steeds vaker kansen op het vlak van internationalisering. Tijdens de tweede WINNER-conferentie (van 26 tot en met 28 oktober), kwamen de vele facetten van onderwijs- en onderzoekssamenwerking tussen Nederland en Indonesië aan bod. Vooral op het gebied van toerisme, watermanagement en landbouw werkt het Nederlandse hbo samen met Indonesische partners. Of het om ‘living labs’ of ‘pressure cookers’ gaat, de lokale vraag ligt steeds aan de basis van het toegepaste onderzoek. CELTH heeft een living lab opgezet rond Lake Toba (Indonesië). Doel is om samen met de regio een duurzame toeristische ontwikkeling te realiseren in de regio Noord-Sumatra.
Tien nieuwe Bali’s
“Bij CELTH hebben we het over bewuste bestemmingen, waar lasten in balans zijn met lusten. Hoe kun je er geld aan verdienen zonder dat het ten koste gaat van de mooie natuur en de lokale gemeenschappen? Oftewel: hoe krijg je toerisme in balans?” Die vraag stelt Jasper Heslinga, docent-onderzoeker bij NHL Stenden en programmamanager van CELTH (Centre of Expertise Leisure, Tourism and Hospitality), waarin naast NHL Stenden ook Breda University of Applied Sciences en HZ University of Applied Sciences samenwerken. Toen de Indonesische overheid het plan lanceerde om ‘tien nieuwe Bali’s’ te creëren, ging er bij het team van CELTH een bel rinkelen. Want juist vanuit de gedachte van ‘duurzaam toerisme’ zouden Nederlandse hbo-instellingen een bijdrage aan de Indonesische toeristische ambitie kunnen leveren. Als een van de ‘nieuwe Bali’s’ was het Tobameer aangewezen, een groot kratermeer in Noord-Sumatra. Jasper: “Het is zo’n mooi gebied. Als dat op de ‘Bali-manier’ ontwikkeld zou worden dan zou dat ecosysteem zomaar naar de knoppen kunnen gaan.” Kan Toba niet juist duurzaam ontwikkeld worden, zodat de lokale boer ook van het toerisme kan profiteren? Met die vraag besloot CELTH om rondom het Tobameer een living lab op te zetten en toegepast onderzoek in te zetten voor duurzame ontwikkeling op Noord-Sumatra.
Probleemoplossend vermogen van studenten, ondernemers en lokale bestuurders inzetten
Jasper: “Normaal gesproken komt een onderzoeker kijken hoe het gaat en schrijft hij dan een rapport. Met dit living lab draaien wij het om: we gaan actief aan de slag met het probleemoplossend vermogen van studenten, ondernemers en lokale bestuurders. In maart 2020 hebben we geïnventariseerd welke thema’s onderzocht moeten worden. Een van de thema’s die naar boven kwam was ‘human capital’. Hoe kunnen lokale ondernemers op een duurzame manier een boterham blijven verdienen aan toerisme. Inmiddels gaan Nederlandse studenten van de CELTH-hogescholen, samen met Indonesische studenten aan de slag om lokale problemen op te lossen. Jasper: “Een van de cases die we nu bestuderen gaat over plastic en afvalmanagement. Toevallig hebben we binnen NHL Stenden een lectoraat over sustainable plastics. Daar proberen we dan meteen een lijntje naartoe te leggen.”