HZ ontwikkelt een masteropleiding Vitality
De HZ University of Applied Sciences, partner van CELTH, is bezig met de ontwikkeling van een masteropleiding Vitality. Uiteindelijk moet de opleiding helpen met het versterken van de leefbaarheid en het vestigingsklimaat in Zeeuws-Vlaanderen en nieuwe en bestaande studenten en arbeidskrachten aantrekken, zowel binnen als buiten Zeeland.
Hoe blijven Zeeuws-Vlaanderen en Zeeland vitaal?
De masteropleiding, met als werk-naam Developing Vital Regions in Rural Coastal Areas, richt zich op de academische kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor innovaties op het gebied van vitaliteit van doelgroepen en regio’s. Er komen twee living labs in Zeeuws-Vlaanderen waar studenten, onderzoekers en betrokkenen in de praktijk samenwerken aan innovatieve oplossingen voor de structuurversterking van Zeeuws-Vlaanderen en Zeeland in zijn geheel. Hoe blijven de regio en provincie vitaal en trek je kenniswerkers van binnen en buiten Zeeland aan, zijn voorbeelden van vraagstukken die zij onderzoeken.
Zeeuwen zelf aan zet
De ontwikkeling van de masteropleiding is onderdeel van de Regio Deal ‘Zeeuwen zelf aan zet’ en is begonnen in september van 2021. De initiatiefnemers bouwen voort op de huidige kennisontwikkeling ín het Applied Research Centre (ARC) Vitality van de HZ. Het ARC is een bundeling van lectoraten en kenniscentra die met innovatieve oplossingen komen voor actuele, economische en sociaal-maatschappelijke vraagstukken over vitaal leven, leren, ondernemen en recreëren in de dynamische Zeeuwse Delta.
Vitaliteit heeft hierbij zowel een uitwerking naar inwoners en gasten in de regio, maar ook naar de leefomgeving (vitale wijken, dorpen en steden) en economische entiteiten, bijvoorbeeld vitale bedrijven. In het ARC maken ze cross-overs tussen deze tot nu toe veelal gescheiden sectoren. Hierdoor dragen de lectoraten en kenniscentra bij aan de slimme, duurzame en inclusieve groei van de vitaliteit in de regio, zowel in het sociaal-maatschappelijk als economisch als vrijetijdsdomein.
Sociale innovatie
De (onderzoeks)projecten binnen de master richten zich op sociale innovatie voor het versterken van vitaliteit. In de ontwikkeling en uitvoering wordt er structureel nationaal en internationaal samengewerkt met Centres of Expertise en met de Universiteit Antwerpen. Hierdoor draagt de masteropleiding ook bij aan regio- en grensoverschrijdende samenwerking.