CELTH draagt fors bij aan Actieagenda Perspectief 2030 Bestemming Nederland
Op de Nationale Toerisme Top 2021 is zojuist de nieuwe ‘Actieagenda Perspectief 2030 Bestemming Nederland’ gepresenteerd. De uitvoering van deze Actieagenda ligt bij de Taskforce Samenwerking Gastvrijheidseconomie. Het Center of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) draagt -als kennispartner van de Taskforce- met de aangesloten hogescholen BUas, NHL Stenden en HZ en de onderzoeksinstituten European Tourism Futures Institute en het Kenniscentrum Kusttoerisme fors bij aan deze Actieagenda.
Verdiepingsslag onderzoek Maatschappelijke waarde van toerisme en recreatie
Zo heeft CELTH recent de maatschappelijke waarde van de gastvrijheidsindustrie inzichtelijk gemaakt. Dit onderzoek toont aan hoe breed de impact van de sector is. Naast de forse economische waarde draagt het bij aan de leefomgeving en levert het een cruciale bijdrage aan sociale processen. De sector functioneert daarmee als het sociale cement tussen de stenen. Het rapport ‘Maatschappelijke waarde van toerisme en recreatie’ is veel gelezen én geprezen. Het onderzoek krijgt nu een verdiepingsslag vanuit de beleidsmakers.
Regie op gemeentelijk vestigingsbeleid
Zowel ‘Perspectief 2030’ als het advies ‘Waardevol Toerisme’ van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur geeft nadrukkelijk aan dat een actiever beleid van overheden op alle niveaus noodzakelijk is. Omdat het aan een goed overzicht van instrumenten ontbreekt, gaat CELTH inzicht geven in het aanwezige en gewenste instrumentarium om als overheden te kunnen sturen op zowel de kwantiteit als de kwaliteit van het vrijetijdsaanbod. In het verlengde daarvan is CELTH met andere Taskforce-partners ook actief bij de ontwikkeling van bestemmingen. Dat is essentieel als je sommige plekken wilt ontlasten en op andere plekken juist bezoek wilt stimuleren. Dat vereist de (her)ontwikkeling van gebieden, producten, diensten en voorzieningen volgens nieuwe beleidskaders.
Op weg naar een duurzame sector
Belangrijk project met een brede waaier aan betrokken stakeholders is de onderzoeksagenda voor de verduurzaming van de toeristische sector. Achterliggende gedachte is de dubbele rol die toerisme speelt in duurzame ontwikkeling. Enerzijds creëert de sector veel waarde uit natuurlijke hulpbronnen, zoals de kwaliteit van natuur, biodiversiteit, landschap, stilte of schone lucht. Anderzijds speelt de sector een rol bij het ontstaan van klimaatverandering, stikstofoxiden en het verlies van biodiversiteit. Vooral het zogenaamde groeiparadigma speelt de sector danig parten. De uitdaging is om niet alleen te focussen op economische en welzijnsmodellen. Het is ook van belang om acties en aanpassingen te vinden die de sociale- en de milieubelasting door de sector effectief verminderen én die helpen om adequaat te reageren op het snel veranderende beleid op deze terreinen. CELTH coördineert de vorming van een onderzoekagenda waarin het een systematisch overzicht van de problematiek geeft, een vertaling maakt naar de potentiële onderzoeksvragen en mogelijke resultaten omschrijft.
Financieel en fiscaal instrumentarium voor ondernemers
In opdracht van de Taskforce Samenwerking in de Gastvrijheidssector maken het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, de provincies en CELTH inzichtelijk welk financieel-fiscaal instrumentarium er is om ondernemers te ondersteunen bij verduurzaming, innovatie en digitalisering. Daarmee moeten belemmeringen voor ondernemers worden weggenomen en de bekendheid van het instrumentarium worden vergroot. Voor decentrale overheden wordt een overzicht van instrumenten gemaakt waarmee ze kunnen sturen op zowel de kwantitatieve ontwikkeling als de kwaliteit van het aanbod.
Stappenplan digitale belevingen
CELTH-partner Breda University of Applied Sciences ontwikkelt een stappenplan voor digitale belevingen om zo het toeristisch aanbod te versterken en in contact te blijven of te komen met bezoekers. Voor de verhaallijn Nederland Waterland wordt daadwerkelijk een digitale beleving geïmplementeerd.
Duurzame personeelsinzet
Tot slot is CELTH betrokken bij diverse actiepunten rond Human Capital. Er moet in de gastvrijheidssector meer oog komen voor sectoroverstijgende kernkwaliteiten gelinkt aan gastvrijheid, servicegerichtheid en de markt. Hierdoor worden mensen flexibeler en kan de branche beter inspelen op de veranderende omstandigheden. Een Leven Lang Leren is een voorwaarde om als medewerker duurzaam inzetbaar te zijn. Dat vraagt om goede randvoorwaarden maar ook een proactieve houding van werknemers. In het project wordt een plan van aanpak ontwikkeld om sociale innovatie en kennisontwikkeling aan te jagen met als doel krapte en/of overschot op de gastvrijheidsarbeidsmarkt aan te pakken en carrièreperspectieven voor medewerkers in de sector te vergroten. Vergezicht is een duurzame lange termijn personeelsinzet in de gastvrijheidssector.