Netwerk

Landelijke Raad voor Toerisme en Recreatie

In Nederland is sprake van een groeiende en veranderende vraag naar recreatie en toerisme. Dit brengt een grote ruimtelijke uitdaging met zich mee en vraagt om slimmer combineren van functies als wonen, werken en recreëren, en raakt meerdere beleidsterreinen. Ook vraagt het om een nieuwe benadering en vertegenwoordiging van het gastvrijheidsdomein.

De uitdagingen in het gastvrijheidsdomein kunnen alleen in gezamenlijkheid worden opgelost, zowel op horizontaal (in de triple helix) als op verticaal niveau (landelijk, provinciaal, regionaal). Daarom is het voorstel gedaan om vanuit de huidige samenwerking op nationaal niveau in de Taskforce Gastvrijheidssector, aan te sturen op een nieuwe governance- en uitvoeringsstructuur: de oprichting van de Landelijke Raad voor Toerisme en Recreatie. CELTH is betrokken bij de start van de Landelijke Raad en vertegenwoordigt de kennisinstellingen daarin.

De Landelijke Raad heeft als doel om -met artikel 22 van de Grondwet als uitgangspunt- op basis van het gezamenlijk belang, inhoud te geven aan de collectieve zorgplicht om te komen tot een aantrekkelijk, toegankelijk, betaalbaar en duurzaam aanbod van toeristische en recreatieve voorzieningen die voorzien in een brede behoefte onder de Nederlandse bevolking en internationale toeristen.

Hospitality Pact

Organisaties binnen het gastvrijheidsdomein werken in het Hospitality Pact samen aan duurzame oplossingen voor arbeidsmarktuitdagingen in de gastvrijheidssector. Door de samenwerking tussen de sector, het onderwijs en de overheid (triple helix) krijgt de hospitalitysector de slagkracht die nodig is om het vakgebied verder te ontwikkelen, bij te dragen aan werkgelegenheid en een bijdrage te leveren aan welvaart en welzijn.

Het Hospitality Pact is opgesteld onder regie van de Taskforce Gastvrijheidseconomie en wordt gedragen door Koninklijke Horeca Nederland, ANVR, HISWA-RECRON, CLC-VECTA en Veneca, werknemersorganisatie FNV Horecabond, de MBO raad, het HBO en CELTH. CELTH heeft mede aan de wieg van dit Pact gestaan en gaat binnen het thema Human Capital van haar Agenda Bewuste Bestemmingen actief met de arbeidsmarktuitdagingen aan de slag.

Directe aanleiding voor de samenwerking binnen het pact zijn de grote uitdagingen waar de hospitalitysector, net als andere sectoren, mee te kampen heeft. Die zitten rond in- en uitstroom van talenten, goed werkgeverschap, zekerheid van baan en inkomen, imago en technologie en digitalisering. Daarbovenop vraagt de noodzakelijke verduurzaming van de sector andere kennis en vaardigheden.

Ten behoeve van de programmalijn onderzoek en innovatie start CELTH met een learning community human capital. In die community moeten onderzoek en best practices leiden tot anders en slimmer werken binnen de hospitalitysector met behoud van een optimale gastvrijheidsbeleving.

Landelijke Data Alliantie

De Landelijke Data Alliantie (LDA) is een open netwerk van alle partijen in Nederland die behoefte hebben aan data en inzichten over toerisme van, naar en in Nederland. De LDA heeft de ambitie om te komen tot één landelijk kennisnetwerk. Hierin willen we beschikbare data en inzichten samenbrengen, delen en waar nodig versterken. Ons doel: meer datagedreven beleidsbeslissingen en een grotere concurrentiekracht van ondernemers.

De LDA komt voort uit Perspectief 2030. Het fundament van het LDA-netwerk wordt gevormd door een aantal partijen die nadrukkelijk gezamenlijk optrekken om te komen tot actuele en volledige data. Het gaat hierbij om het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, provincies, Destinatie Nederland, Kenniscentrum Kusttoerisme, DMO’s, NBTC, CBS en CELTH. CELTH is onderdeel van de Programmaraad van de LDA. Vanuit het Data & Development Lab wordt de LDA op projectbasis gevoed met nieuwe data en inzichten.

Data & Development Lab

Met het Data & Development Lab Bestemming (DDL) richten CELTH, NBTC en het CBS zich op de gezamenlijke ontwikkeling van nieuwe experimentele data en inzichten. Hiernaast werken we in het DDL aan de onderbouwing van onderzoekbehoeftes, methodieken en visievorming voor een duurzame (door)ontwikkeling van bestemming Nederland.

Vanuit het DDL wordt de Landelijke Data Alliantie op projectbasis gevoed met nieuwe data en inzichten. Projecten hebben een experimenteel karakter en worden steeds opgezet rondom een actueel thema.

Professional Doctorate LTH

Nederlandse hogescholen zijn in 2023 gestart met een pilot voor een eigen doctoraatstraject, de zogenaamde ‘professional doctorate’ (PD). De PD is het nieuwe eigen promotietraject van de Nederlandse hbo’s dat is gericht op innovaties in de beroepspraktijk. De pilot is opgestart door de Vereniging Hogescholen in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Regieorgaan SIA. Aan de pilot doen 25 hogescholen in 7 verschillende domeinen mee.

Het domein Leisure, Tourism & Hospitality is één van de vijf domeinen waarin de PD in een pilot wordt aangeboden. De PD is in samenwerking met zeven hogescholen in het domein ontwikkeld: Hotelschool The Hague, Hogeschool Saxion, Breda University of Applied Sciences, NHL Stenden Hogeschool, HZ University of Applied Sciences, Hogeschool Inholland en Hotel Management School Maastricht/Zuyd Hogeschool. Elke opleiding zal een aantal PD-trajecten starten.

#NLTourismResearchNetwork

Het #NLTourismResearchNetwork is gestart in samenwerking tussen Wageningen University & Research (WUR) en CELTH. Het netwerk brengt onderzoekers uit alle verschillende disciplines binnen de Nederlandse onderwijs- en kennisinstellingen samen, met als doel om expertise te combineren, de relevantie van toerismestudies in Nederland te verbreden, snel te reageren op urgente problemen en een internationaal gerenommeerde reputatie op te bouwen rond beleidsrelevante ontwikkeling van duurzaam toerisme.”

Door de start van het netwerk wordt de handschoen van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) opgepakt. De Rli pleitte in haar advies ‘Waardevol toerisme’ voor de investering in een krachtige kennisinfrastructuur ten behoeve van het gastvrijheidsdomein.

Internationale partners

CELTH is onderdeel van een internationale kennisinfrastructuur binnen het domein Leisure, Tourism & Hospitality. Onderzoeksprojecten en onderzoeken in Nederland en daarbuiten fungeren als lab waarbij kennis, inzichten en tools elders kunnen worden ingezet. Met internationale partners worden onderzoeksprojecten ontwikkeld om zowel internationale casuïstiek als disseminatie op het Europese en wereldpodium te realiseren. Om daarmee de waarde en impact van het onderzoek internationaal zo sterk mogelijk te benutten.

In 2019 hebben wij een samenwerkingsverband gesloten met European Tourism Association (ETOA), European Travel Commission (ETC) en NECSTouR op het gebied van duurzame toeristische ontwikkeling.