Van crisis naar vooruitgang; hoe de COVID-19 pandemie heeft geleid tot beter bestemmingsbeheer van de Borobudur tempel in Indonesië
Hoe ziet de toekomst van toerisme eruit na COVID-19? Gaat het richting business-as-usual, of word het business-as-unusual? COVID-19 heeft een enorme negatieve impact gehad op de sector; vooral op de bestemmingen die afhankelijk zijn van internationaal reizen zijn de gevolgen ernstig geweest, aangezien de grenzen al lange tijd gesloten zijn en het herstel van de internationale toeristenaankomst nog steeds niet terug is op het niveau van vóór COVID-19. Ondanks dat de crisis gevolgen heeft voor de sector, beschouwen sommigen de pandemie als een wake-up call én als een kans om het toerisme te heroverwegen en bestemmingen beter op te bouwen en niet constant tegen dezelfde oorspronkelijke problemen aan te lopen.
Om het Centre for Tourism Studies (PUSPAR), onderdeel van Universitas Gadjah Mada (UGM) in Yogyakarta, te helpen bij het herstel van toerisme in de Provincie Yogyakarta, is PUM ingeschakeld. PUM is een netwerk van 1.300 vrijwillige experts die in 37 landen kennis delen over duurzame en inclusieve ontwikkeling. CELTH-directeur Menno Stokman en CELTH programma manager dr. Jasper Heslinga reisden namens PUM naar Yogyakarta om ter plekke te adviseren over herstel van de toeristische sector in Indonesië na de COVID pandemie.
Naast een series aan colleges en adviezen, spraken ze met de Indonesische minister van Toerisme en Creatieve Economie, dr. Sandiaga S. Uno, maar gingen zij ook het veld in om te kijken bij de wereldberoemde Borobudur tempel. Deze tempel staat op UNESCO Werelderfgoed lijst en heeft de afgelopen decennia te maken gehad met allerlei negatieve gevolgen van overtoerisme. De autoriteiten hebben de COVID pandemie aangegrepen om het anders te beheren. Samen met collega onderzoekers prof. Mohamad Yusuf en prof. Janianton Damanik van het Centre for Tourism Studies (PUSPAR), onderdeel van Universitas Gadjah Mada (UGM) in Yogyakarta, schreven zijn hun belangrijkste bevindingen over de ontwikkelingen rondom de Borobudur temple in Yogyakarta op in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Journal of Tourism Futures’. Hieronder staan de belangrijkste interventies die zijn gedaan:
- Stel een maximum aantal bezoekers in.
- Zorg dat er een groter aanbod is om de bezoekers kwijt te kunnen.
- Laat alleen bezoeken toe die worden begeleid door gidsen.
- Maak gebruik van het prijs mechanisme.
- Verleen alleen toegang met schadevrij schoeisel.
- Betrek de lokale gemeenschap erbij en neem ze serieus.
Dit artikel laat zien dat toerisme geen ontembaar monster hoeft te zijn, maar dat het met een paar stevige en gedurfde maatregelen een bepaalde, gewenste kant opgeduwd kan worden. Met als doel ervoor te zorgen dat toerisme gaat bijdragen aan zowel gewenste sociaal-maatschappelijke als economische ontwikkeling van gebieden. Het artikel is bedoeld van te leren en om andere bestemmingen ter wereld te inspireren om kritisch na te denken over de lusten en lasten van toerisme en hoe daar balans in te vinden.
Meer weten? Lees hier het volledige artikel Future strategies for tourism destination management: post COVID-19 lessons observed from Borobudur, Indonesia met de observatie.