Nieuws
Leefomgeving 6 min read

Bezoekers effectiever spreiden met slimme informatiekanalen

Zoals onderkend in o.a. NBTC's Perspectief 2030 en het Rli-rapport Waardevol Toerisme is er onvoldoende (structureel) inzicht in kennis en data over de bezoekerseconomie. Er is behoefte aan volledige en betrouwbare data om sturing en richting te geven aan besluitvorming, ontwikkeling en beleid. Het thema 'Smartness' (onderdeel van CELTH's Agenda Bewuste Bestemmingen) wil deze kloof overbruggen en richt zich op datamanagementpraktijken door middel van ICT-gebaseerde oplossingen die door bestemmingen worden gebruikt om de toegang tot toeristische en hospitality services, bestemmingen en ervaringen te vergemakkelijken. Met behulp van meer traditionele instrumenten wordt ook strategische inzichten verbeterd voor een beter begrip van markten, bezoekers en inwoners.

Onlangs is CELTH gestart met een nieuw project dat zal worden uitgevoerd van september 2024 tot juni 2025. Dit project, ‘Spreading Tourists Effectively’, heeft als doel Destination Management Organisaties (DMO's) te ondersteunen bij het zoeken naar effectieve interventies die toeristen ontmoedigen om drukke hotspots te bezoeken en hen te verleiden naar minder bezochte locaties.

Veel voorgestelde ingrepen, zoals het veranderen van de infrastructuur, zijn erg duur. Andere, zoals het heffen van entreegelden of het vereisen van reserveringen voor toegang tot openbare ruimten, zijn politiek controversieel. Een veel eenvoudigere ingreep is om toeristen gewoon anders te informeren, maar er wordt betwijfeld of zulke ingrepen effectief zijn.

Er is nog niet veel bekend over hoe toeristen informatie op de plaats van bestemming gebruiken om op dat moment te beslissen waar ze naartoe gaan. In een eerder CELTH-project (Beleef Overijssel; zie hier voor het eindrapport) werd een informatie-interventie-experiment gebruikt om te bepalen of dit effectief toeristen zou verspreiden, en of het werkte over verschillende informatiekanalen. Het bleek dat de interventie toeristen weghaalt van de hotspots, in de richting van minder bezochte attracties en effectief was bij verschillende informatiekanalen. Dit onderzoek werd echter uitgevoerd in een groot gebied, dat voornamelijk bezocht werd voor natuurbeleving en korte bezoeken aan kleine steden. Het is niet bekend of dezelfde effecten zouden optreden in grote nationale hoofdsteden die te maken hebben met overtoerisme. De nieuwe studie zal in deze leemte voorzien.

In deze studie zullen de effecten worden onderzocht in de context van de steden Amsterdam en Kopenhagen, in samenwerking met hun DMO's en het Nederlandse bedrijf Travel With Zoey. De effecten van een interactief hybride chatkanaal van dit bedrijf zullen worden vergeleken met één of twee andere informatiekanalen, die per bestemming zullen verschillen. 

Het doel is om de volgende vragen te beantwoorden:

  1. In hoeverre beïnvloedt het ontvangen van informatie over populaire attracties of minder bezochte attracties, gepresenteerd als hoogtepunten van de stad, de beweging van toeristen naar populaire of minder bezochte attracties, en hoe verschilt dit per informatiekanaal via welke de informatie wordt gepresenteerd?
  2. In hoeverre beïnvloedt het ontvangen van informatie over populaire attracties of minder bezochte attracties, gepresenteerd als hoogtepunten van de stad, de ervaring van toeristen, inclusief hun evaluatie van de bestemming?

Afgezien van de inzichten in het omleiden van toeristen van locaties en tijden van piekbezoek die dit project zal opleveren, wil dit project een sterke bijdrage leveren aan de Smartness van stedelijke bestemmingen, door de effecten van verschillende informatie-interventietechnologieën te vergelijken (waarvan de meest veelbelovende een hybride AI / menselijk empathisch aanbevelingssysteem is). Dit systeem vertegenwoordigt Smartness in de toeristische ervaring op zijn best, omdat het smartness levert met een menselijk tintje.

Concluderend belooft dit nieuwe project cruciale kennis te verschaffen om de effecten en beperkingen van AI-aanbevolen aanbevelingssystemen beter te begrijpen. Dat wil zeggen, als bestemmingen toeristen op een slimmere manier willen informeren en sturen, met technologie als facilitator en niet als doel op zich.

Zoals aangegeven is het de bedoeling dat de resultaten van dit nieuwe project in de zomer van 2025 beschikbaar zijn. Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met Ondrej Mitas, onderzoeker bij CELTH en Breda University of Applied Sciences.