SPRONG-programma Gastvrije Transities van start: duurzame vernieuwing in de gastvrijheidssector
Het SPRONG-programma Gastvrije Transities is officieel van start gegaan. Dit ambitieuze project, met een looptijd van vier jaar en een totaalbudget van 2 miljoen euro, richt zich op het versnellen van duurzame transities in de leisure-, toerisme- en hospitalitysector.
Het European Tourism Futures Institute (ETFI) van NHL Stenden Hogeschool, dat een sleutelrol speelde in het verkrijgen van de subsidie, leidt het programma. Samen met Breda University of Applied Sciences, Hogeschool Inholland en HZ University of Applied Sciences, opereren zij onder de vlag van CELTH (Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality).
Na een grondige beoordeling kreeg het project groen licht, wat een belangrijke stap is richting een veerkrachtige en toekomstbestendige regio. Door bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties samen te brengen, ontwikkelt het programma innovatieve oplossingen met duurzame impact.
Samenwerken aan duurzame verandering
Gastvrije Transities richt zich op het initiëren, faciliteren en benutten van gerichte samenwerking voor transitievraagstukken in het gastvrijheidsdomein. Lectoren, onderzoekers en praktijkpartners zullen het voortouw nemen in het stimuleren van systemische vernieuwing en het identificeren en benutten van duurzame oplossingen en praktische toepassingen.
De onderzoeksgroep beschikt over ruime expertise op het gebied van duurzaamheid, duurzame mobiliteit, (sociale) impactmeting, gedragsinterventies, transitiemechanismen en scenarioplanning in relatie tot het gastvrijheidsdomein, alsmede ruime ervaring in onderling samenwerken en collaboratief praktijkonderzoek met en voor belanghebbenden op lokaal, regionaal en (inter)nationaal niveau.
Samen met frontrunners en ‘opschudders’ uit het gastvrijheidsdomein zal de SPRONG-groep in vier regionale transitiearena’s op interactieve, ontwerpende en experimenterende wijze werken aan de transitiethema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling. Deze vier thema’s creëren een directe link met de beleidsagenda’s en maatschappelijke opgaven in deze regio’s.
Sector in beweging
De gastvrijheidssector, goed voor een jaarlijkse omzet van € 91,2 miljard en 800.000 banen in Nederland, staat voor grote uitdagingen. De coronapandemie heeft de kwetsbaarheid van de sector blootgelegd, terwijl sociale en milieudruk blijven toenemen. Het SPRONG-project biedt concrete handvatten om de sector te verduurzamen en een actieve rol te spelen in de transitie naar een duurzamer en inclusiever Nederland.
Over SPRONG
SPRONG, een subsidieprogramma van Regieorgaan SIA, stimuleert samenwerking tussen kennisinstellingen, bedrijven en maatschappelijke organisaties om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken met innovatieve oplossingen.