Nieuws
Leefomgeving 6 min read

Op reis met Teodora Marinska, Chief Operational Officer en hoofd Public Affairs, European Travel Commission

Inleiding tot de serie

Welkom bij onze interviewserie, waarin we het kritieke kruispunt van toerisme en transport onderzoeken tijdens de toenemende controle op beide sectoren.

Europa is al lang de populairste reisbestemming ter wereld. Het trok in 2022 600 miljoen inkomende toeristen met een bevolking van 475 miljoen. Het is ook een van de populairste bestemmingen voor Europeanen zelf. Aan de ene kant goed nieuws, omdat toerisme aanzienlijk bijdraagt aan de economische welvaart van Europa. Aan de andere kant zijn veel toeristische reizen afhankelijk van vlieg- en autoreizen, de twee meest vervuilende vervoerswijzen. Deze afhankelijkheid leidt tot de hoge CO2-uitstoot van de toeristische sector. Hoewel reizen een geliefd onderdeel van het leven blijft, is de ecologische duurzaamheid van toerisme een dringende zorg geworden. Belangrijke vragen rijzen: welke acties ondernemen verschillende belanghebbenden? Waar liggen de echte knelpunten? En, nog belangrijker, wat is de weg vooruit? Eén ding is zeker: er is dringend behoefte aan samenwerking en het nauwer op elkaar afstemmen van de toerisme- en transportwerelden om deze uitdagingen aan te pakken.

In deze reeks interviews, uitgevoerd door Breda University of Applied Sciences en NHL Stenden University of Applied Sciences in maart - april 2024 als onderdeel van het project "Travelling with", gefinancierd door het Centre of Expertise in Leisure, Tourism and Hospitality, proberen we deze vragen te beantwoorden. Door middel van gesprekken met een breed scala aan belanghebbenden ontdekken we de laatste ontwikkelingen in toerisme en transport, waarbij we de cruciale rollen benadrukken die verschillende actoren spelen - of moeten spelen - in de collectieve inspanning om reizen te decarboniseren.

Nina Nesterova, hoogleraar Duurzaam Toerisme en Transport aan Breda University of Applied Sciences, interviewt mevrouw Teodora Marinska, Chief Operational Officer en hoofd Public Affairs bij de European Travel Commission, verantwoordelijk voor de algehele prestaties van ETC, haar pleitbezorgingsagenda, klimaatactie en alles wat met duurzaamheid te maken heeft. In dit interview bespreken ze hoe de European Travel Commission duurzame toerisme- en transportagenda's ondersteunt en kansen die spoortoerisme biedt voor deze transitie.

European Travel Commission is een vereniging die de nationale toerismeorganisaties van Europa vertegenwoordigt. Uw missie is om de duurzame ontwikkeling van Europa als toeristische bestemming te versterken. Hoe definieert u duurzame ontwikkeling van toerisme binnen ETC?

Bij ETC zien we duurzaamheid als een reis, niet als de bestemming. Het is niet per se een onderwerp. Het is alomtegenwoordig, het is dwarsdoorsnijdend, het is overal. We zouden een duurzaamheidslens moeten toepassen op alles wat we doen, alle soorten operaties. Wanneer we inzoomen op toerisme, is er een zeer belangrijke verschuiving in perspectief van hoe we meten hoe succesvol onze sector is.

We proberen af te stappen van de traditionele manier om succes te zien in termen van groei in de aankomsten of overnachtingen en te kijken naar de algehele waarde die toeristische activiteiten toevoegen aan de bestemming, aan de lokale bevolking - vanuit elk gezichtspunt, niet alleen economisch maar ook sociaal en cultureel.”

Welke rol spelen transport van en naar Europa en mobiliteit binnen Europa volgens jou in de ontwikkeling van duurzaam toerisme?

“Het verwijderen van de transportcomponent zal ertoe leiden dat toerisme, het meest terecht, wordt gereduceerd tot vrije tijd. Mobiliteit en connectiviteit zijn dus zeer belangrijke onderdelen van de vergelijking. We zijn ons ervan bewust dat toerisme goed is voor meer dan 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot, en transport binnen het toerisme goed is voor 22% van de totale transportuitstoot wereldwijd.

Transport is zowel een uitdaging als een kans. Europa lijkt misschien een zeer succesvolle toeristische bestemming: als je kijkt naar de internationale aankomsten, is het de wereldleider. Wat deze statistieken niet in overweging nemen, is dat toerisme een relatief klein deel van Europa beïnvloedt en in een zeer korte tijdspanne van een jaar. Bij ETC proberen we de waarde van het toerisme uit te breiden, met name vanuit geografisch oogpunt. We proberen minder bekende plaatsen te promoten die meer toeristen nodig hebben. Vanuit dit perspectief is infrastructuur naar afgelegen plaatsen buitengewoon belangrijk. We hebben vooruitgang nodig op het gebied van multimodaliteit hoe verschillende soorten transport met elkaar verbonden zijn en samenwerken om een betrouwbaar en duurzaam netwerk te creëren.”

Groeiende zorgen over klimaat en duurzaamheid vereisen dat de groei van het toerisme wordt losgekoppeld van de groei van de emissies van het toerisme. Op dit moment wordt de groei van de emissies van het toerisme voornamelijk bepaald door de vliegtuigemissies van de groeiende aankomsten in Europa en het Europese uitgaande toerisme. Welke oplossing zien de European Travel Commission en haar leden in het loskoppelen van de groei van het toerisme van de emissiegroei?

Sinds onze oprichting in 1948 is de missie van ETC altijd gericht geweest op het aantrekken van meer toeristen van verre markten. Op dit moment staan we op een kruispunt over hoe we dit kunnen blijven doen zonder de planeet te schaden en onze leden te helpen bij hun inspanningen voor regeneratief toerisme, en natuurlijk door verantwoordelijkheid te nemen voor de klimaatimpact die toerisme creëert. In 2023 lanceerden we ons eigen klimaatactieplan, met als doel de emissies van ETC in 2030 met 50% te verminderen en in 2050 klimaatneutraal te worden. Het klimaatactieplan richt zich op hoe we onze leden, de nationale toerismeorganisaties van Europa, in staat kunnen stellen om klimaatkampioenen te worden op hun eigen bestemmingen.

De realiteit is dat zelfs als we vandaag stoppen met het promoten van toerisme, reizen zal doorgaan. Mensen zullen blijven reizen en vooral mensen uit Amerika, Azië en andere verre markten zullen blijven reizen en naar Europa blijven komen. Dus richten we ons op hoe we de waarde die deze toeristen naar onze bestemmingen brengen kunnen vergroten en hoe we de industrie kunnen helpen verantwoordelijkheid te nemen en actie te ondernemen om de impact ervan op de lange termijn te verminderen.

Klimaatverandering is een existentiële strijd en het heeft invloed op elke beslissing die we als organisatie nemen, op elk gebied van onze activiteit. We richten ons bijvoorbeeld op een nieuwe marketingaanpak om Europa te promoten, die educatiever is. In onze campagnes leren we reizigers hoe ze verantwoord kunnen reizen. We zijn van plan om een nieuwe campagne te lanceren die zich richt op vier hoofdcomponenten van duurzaam reizen: buiten het seizoen, buiten de gebaande paden, lokale producten consumeren en ervaren en groen reizen.

Ons onderzoek richt zich sterk op hoe we toerisme anders kunnen meten, inclusief KPI's over bijvoorbeeld de tevredenheid van inwoners over toeristische activiteiten of de gezondheid van het milieu van bestemmingen.

Binnen onze pleitbezorgingsagenda werken we samen met beleidsmakers om de decarbonisatie van de luchtvaart te ondersteunen: via de plannen die de industrie al heeft opgesteld, het stimuleren van investeringen in duurzame vliegtuigbrandstoffen en alternatieve technologieën die de impact van de luchtvaart op de lange termijn zouden moeten verminderen. En last but not least hebben we onze samenwerking met spoorwegmaatschappijen aanzienlijk uitgebreid, waarbij we ons meer richten op treintoerisme.”

In 2020 namen Eurail en de European Travel Commission het voortouw en lanceerden ze een onderzoeksproject dat mogelijke toekomstscenario's voor internationaal treinreizen in Europa verkent, waarbij het belang van samenwerking tussen spoorwegen en toeristische bestemmingen wordt benadrukt. Welke trends ziet u enkele jaren later in toeristisch treinreizen naar en binnen Europa?

Reizigers zijn zich meer bewust van de situatie en daarom zien we meer toeristen in de trein. We hebben ook de heropleving gezien van lang vergeten producten en diensten die zich richten op de toerist: de nachttreinen of de treinvakantie-aanbiedingen. We zien een toenemend aantal particuliere bedrijven die reizigers helpen hun grensoverschrijdende treinreizen te boeken en die zich inspannen om meer mensen in de trein te krijgen. Het is allemaal veelbelovend.”

Bovengenoemd onderzoek suggereerde vier mogelijke scenario's voor de ontwikkeling van toeristische treinreizen in Europa, beginnend bij het status-quo-scenario en geleidelijk overgaand naar scenario's met steeds meer milieuactivisme. Denkt u dat we nog steeds dicht bij het status-quo-scenario zitten, of gaan we geleidelijk over naar het milieuactivisme-scenario, of is er iets anders aan de hand?

“Ik zou dat ik kon zeggen dat we dichter bij de volgende fase waren, waarin we een groene mobiliteitshausse zouden zien met spoorwegmaatschappijen die hun focus verleggen naar vrijetijdsreizigers en bestemmingen die hun samenwerkingsinspanningen naar het spoor verplaatsen. We zien deze trends, maar in een veel langzamer tempo dan vereist is door de klimaatnoodsituatie.

Een van de kortzichtigheden van dit rapport is dat het sterk leunde op verandering van consumentengedrag. Reizigers willen kiezen voor groene en verantwoorde reisopties. Maar als dit te complex of te duur is, gaan ze gewoon voor business as usual. Vandaag de dag zijn we ons ervan bewust dat als we de modus operandi willen veranderen, we moeten investeren in de aanbodzijde, zoals vervoerders en toeristische bedrijven. We moeten toeristische managementorganen een prominente rol geven in coördinatie, samenwerking en ondersteuning. We hebben investeringen en beleidsondersteuning nodig voor de duurzame reisopties. Zodra we een duurzaam alternatief hebben voor de business as usual, moeten we denken in termen van beleid dat onverantwoordelijk gedrag actief ontmoedigt of bestraft.”

Wie en wat hebben we nodig om het Europese treintoerisme te stimuleren, en welke rol ziet u voor uzelf in dit proces van vooruitgang met treintoerisme?

Om dit nog verder te bevorderen, moeten we meer aandacht zien van de spoorwegmaatschappijen voor toeristen. Spoorwegmaatschappijen zijn nog steeds erg gericht op forenzen en reizen binnen de landsgrenzen. Voor het toerisme hebben we grensoverschrijdende oplossingen nodig die aantrekkelijk zijn voor het toerisme en die gaandeweg gangbaarder kunnen worden.

Er is een enorme vraag naar duurzaam toerisme en het creëert nieuwe commerciële kansen, die beter benut kunnen worden door zowel spoorwegmaatschappijen als toeristische bedrijven. We moeten in gedachten houden dat we nog steeds veel capaciteitsbeperkingen hebben en dat er een enorme investering nodig is om ons sneltreinnetwerk uit te breiden. Dit moet een prioriteit blijven voor de EU en de nationale lidstaten in de komende wetgevingsperiode.”

Welke rol kunnen ETC en haar leden spelen in deze transitie?

“Sinds 2021 hebben we een speciale focus op spoor. We organiseren een jaarlijkse prijs, genaamd Rail Tourism Award, die initiatieven laat zien die toerisme en spoor met elkaar verbinden. De ETC Annual Assembly 2024 vond plaats in Luxemburg en was volledig gericht op duurzame mobiliteit. We breiden ook onze samenwerking uit met bedrijven die zich richten op het krijgen van meer toeristen in de trein. Eurail en Rail Europe zijn beide onze geassocieerde leden. We werken ook heel goed samen met bedrijven als Byway en Train Line.

Best practices tonen het grote pionierspotentieel van Europa als de meest duurzame toeristische bestemming. In Zwitserland bijvoorbeeld, geeft de Swiss Travel Pass elke reiziger toegang tot alle musea en tentoonstellingen tegelijk, terwijl hij geniet van de voordelen van het Zwitserse treinsysteem. Switzerland Tourism heeft veel geïnvesteerd in het presenteren van zijn bestemming als beter te ervaren per trein. Dit is een geweldig voorbeeld van samenwerking, omdat het laat zien hoe duurzame mobiliteit naadloos kan worden geïntegreerd.

Wenen is een ander geweldig voorbeeld, omdat het geografisch gezien goed gepositioneerd is om toeristen per trein te ontvangen. Het Weense Toeristenbureau investeert actief in campagnes om mensen per trein naar Wenen te brengen. Ze deden dit vooral in de nasleep van de pandemie.

Het nabijgelegen Slowakije heeft onlangs een interessante campagne gevoerd. Ze werkten samen met het Ministerie van Transport en de nationale spoorwegen om het aantal Slowaken dat het land per trein ontdekte te vergroten. De campagne resulteerde in de beste zomercijfers voor treinreizen, zelfs vergeleken met vóór de pandemie. Dit was in 2022, toen de zaken nog langzaam aan het herstellen waren.

We hebben veel voorbeelden zoals deze die kunnen worden gerepliceerd en die inspirerend zijn.”

Welk advies geeft u aan de nationale toerismeorganisaties en bestemmingsmanagementorganisaties om duurzamer te worden?

Duurzaamheid is alomtegenwoordig en we streven ernaar om met alles wat we doen het toerisme voor iedereen beter te maken: voor de reizigers, voor de lokale bevolking en voor de planeet. Ons duurzaamheidsportfolio groeit voortdurend en omvat elementen van het monitoren van de impact die klimaatverandering heeft op de toeristenstromen in Europa tot het opzetten van een eco-labelsysteem voor de bestemming. Alles wat we doen is openbaar beschikbaar en is te vinden op onze website. We hebben onlangs een klimaatactiekader gepubliceerd voor bestemmingen die zijn uitgerust met een klimaatactieplansjabloon. Niet elke bestemming in Europa is hetzelfde en bevindt zich in dezelfde fase van hun duurzaamheidsreis. We streven ernaar om onze materialen en adviezen af te stemmen op de specifieke fase van het proces waarin je je op dat moment bevindt.”

Maken eco-efficiëntie-indicatoren deel uit van dit kader? En denkt u dat dit een manier kan zijn om weloverwogen beslissingen te nemen voor Europese bestemmingen en bestemming Europa?

“Sommige van onze leden werken al met eco-efficiëntie-indicatoren. Dit is nog maar in de beginfase, maar er wordt veel over gesproken. We hebben het meestal over het koppelen van de CO2-voetafdruk van een reiziger van een bepaalde bronmarkt aan de waarde die hij toevoegt aan de bestemming. Waarde wordt meestal uitgedrukt in termen van uitgaven. Gecombineerd leidt dit tot de beoordeling van de eco-efficiëntie. Wanneer we kijken naar langeafstandsmarkten, wordt dit steeds complexer, omdat mensen die uit China of Brazilië komen, zelden in één land blijven. Ze steken meerdere grenzen over terwijl ze in Europa zijn.

Op ETC-niveau proberen we de waarde of impact van deze reizigers tijdens hun Europese reis te monitoren en hun inter-Europese reispatronen te begrijpen. Hoe zorgen we ervoor dat ze zich duurzaam binnen Europa verplaatsen? Hoe berekenen we hun impact of deze eco-efficiëntie-index op basis van hun reis, niet alleen op basis van de drie dagen die ze mogelijk doorbrengen op de bestemming waar ze landen? We werken aan het beantwoorden van deze vragen, die in de toekomst relevanter zullen worden.”

Wat is uw visie op de toekomst van toeristische mobiliteit?

“Ik ben voorzichtig optimistisch. We zijn op de goede weg. We moeten alleen sneller. We moeten versnellen. We verliezen misschien al momentum, dus dat is vrij belangrijk. In Europa heeft het toerisme de afgelopen jaren veel geleden. Eerst was er de pandemie. Daarna, door de Russische inval in Oekraïne, leed de connectiviteit er flink onder en we zien nog steeds een ongelijk herstel op het Europese continent. Tegenwoordig hebben we veel klimaat gerelateerde zorgen, die steeds belangrijker worden. We spreken met potentiële reizigers en consumenten en we weten dat zij klimaatverandering zien als een grote bedreiging voor de manier waarop hun vakanties zich zullen ontwikkelen. Vanuit het perspectief van de toeristische sector is het een uitdaging om de focus op duurzaamheid te houden als je bijna constant in de crisismanagementmodus opereert.

Desondanks zien we dat de focus er nog steeds is en we weten dat dit de enige weg vooruit is. De enige weg vooruit naar veerkracht is om duurzaam te zijn. Er is geen andere manier. We moeten ons bewust zijn. Europa loopt hierin voorop in de wereld. We moeten ook laten zien hoe we dit kunnen doen, hoe we succesvol kunnen zijn, en hoe we tegelijkertijd winstgevend en duurzaam kunnen zijn.”