Nieuws
Vrijetijdsaanbod 6 min read

CELTH en Decisio zetten impactmodel in voor doorrekening btw-verhoging

CELTH heeft samen met Decisio in opdracht van KHN onderzoek gedaan naar de effecten van de verhoging van het btw-tarief naar 21% voor de hotelsector. Algehele conclusie is dat de btw-verhoging de schatkist minder oplevert dan begroot en het effect op de hotelsector groot is door verminderde omzet, winstgevendheid en investeringscapaciteit. Ook de maatschappelijke impact is aanzienlijk omdat in (grens)regio’s minder toeristen zullen blijven overnachten wat het lokale bedrijfsleven zal raken.

Vooral hotels zonder of met weinig zakelijke gasten in het lagere segment worden onevenredig hard geraakt. Zij moeten concurreren met hotels net over de grens in België en Duitsland, waar het btw-tarief aanzienlijk lager ligt (6% en 7%). KHN verwacht dat het voortbestaan van familiehotels in de grensregio onder druk komt te staan en doet een dringende oproep aan het kabinet om de btw-verhoging te heroverwegen. “De voorgestelde maatregel raakt niet alleen ondernemers, maar ondermijnt ook de leefbaarheid en werkgelegenheid in regio’s buiten de grote steden”, schrijft KHN in een verklaring. De brancheorganisatie heeft het rapport gedeeld met Tweede Kamerleden op de dossiers Financiën en Economische Zaken.

Impactmodel

De onderzoekers van CELTH en Decisio hebben voor het bepalen van de effecten van de btw-verhoging een impactmodel gebruikt:

  1. Op basis vaninputparameters: de btw-verhoging, het deel dat doorberekend wordt in de kamerprijs en de prijselasticiteit.
  2. Waarmee de verandering in de vraag naar overnachtingen wordt gemodelleerd: met onderscheid naar verschillende doelgroepen/segmenten (binnenlands, buitenlands, zakelijk, toeristisch)
  3. Waaruit een effect op de bestedingen in de hotelmarkt en toeristische sector volgt: en daarmee impact op de omzet, winsten en werkgelegenheid en de btw-afdrachten uit de sector.
  4. En rekening gehouden wordt met ‘substitutie’: als Nederlandse toeristen minder gaan overnachten geven ze hun geld aan iets anders (in Nederland) uit, extra bestedingen aan btw gaan ten koste van bestedingen aan andere producten en diensten in Nederland. Buitenlandse toeristen die wegblijven, geven hun geld niet meer in Nederland uit.
  5. Waarmee we een integraal beeld schetsen van de impact op: hotels, de toeristische sector én de Nederlandse economie als geheel.

Effecten voor de hotelmarkt

Na doorrekening van alle effecten verwachten de onderzoekers dat de maatregel 250 miljoen euro aan belastingopbrengsten genereert, minder dan de overheid heeft begroot. Om deze 250 miljoen euro aan belastingen op te halen, loopt het Nederlandse bedrijfsleven ongeveer 400 miljoen euro aan omzet mis waarvan 340 voor hotels, 120 miljoen voor andere toeristische bedrijven. Daar staat 60 miljoen tegenover van Nederlandse toeristen die hun geld niet meer op vakantie aan een hotel, maar elders in Nederland uitgeven. Ook lopen de Nederlandse gemeenten 20 miljoen euro aan toeristenbelasting mis. De btw-verhoging raakt niet alle hotels even hard. Het 4- en 5- sterrensegment in de grote steden met een groot aandeel zakelijke gasten, wordt minder hard geraakt dan het budgetsegment met veel toeristische gasten. De impact zal het grootst zijn in de grensregio’s en buiten de grote steden.

Als hotels niet in hun kosten snijden, is de verwachting dat de winstmarge van hotels gemiddeld met 35% zal dalen, maar voor sommige hotels is een rendabele exploitatie niet meer mogelijk doordat de winst bijna compleet verdampt. Wanneer hotels volledig verdwijnen uit een toeristische regio heeft dat een grote impact op de leefbaarheid. Voor iedere euro die een hotel misloopt door terugloop in het aantal overnachtingen, mist de regionale bedrijvigheid ongeveer 60 cent aan inkomsten doordat het hotel ook minder inkoopt in de regio én gasten geen geld uitgeven aan vervoer, uitjes, horeca en detailhandel.

Het rapport ‘Effecten verhoging btw-tarief voor de hotelsector’ is via de site van KHN te downloaden.