Nieuwe directie van CELTH zet in op verbreding en verdieping
Het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) heeft een nieuwe directie en staat aan de vooravond van een spannende nieuwe fase. In dit artikel, dat is verschenen in R&T Magazine van NRIT, bespreken we de visie, uitdagingen en toekomstplannen van de nieuwe directeuren, Anke Arts en Jos van der Sterren.
Wat is CELTH?
CELTH is een samenwerkingsverband tussen drie hogescholen: Breda University of Applied Sciences, NHL Stenden Hogeschool en HZ University of Applied Sciences. Het centrum richt zich op onderzoek en kennisontwikkeling binnen het gastvrijheidsdomein. “Jos van der Sterren legt uit: “CELTH is het enige landelijke kenniscentrum op het gebied van leisure, toerisme en hospitality. We proberen het belang van dit domein onder de aandacht te brengen, omdat het veel waarde heeft voor leefbaarheid, economie en werkgelegenheid.” Anke Arts vult aan: “We werken nauw samen met het werkveld en hebben een breed netwerk opgebouwd. Ons doel is de sector te ondersteunen met relevant onderzoek, zowel op landelijk als internationaal niveau.” CELTH ziet zichzelf als een verbinder in de sector en streeft ernaar beleidsmakers, onderzoekers, onderwijs en de branche samen te brengen in relevante en urgente kennisprojecten.
De uitdagingen van een versnipperde sector
Een van de grootste uitdagingen waar CELTH mee te maken heeft, is de versnipperde aard van de sector. Van der Sterren: “Je hebt te maken met bedrijfjes van klein tot groot, met verschillende, soms tegenstrijdige belangen. Veel onderzoeksbureaus specialiseren zich regionaal of thematisch, maar CELTH streeft ernaar boven de regionale specialisaties uit te stijgen met een landelijke transdisciplinaire agenda.” Die agenda van CELTH is gericht op duurzame en bewuste bestemmingen. “We willen een kapstok bieden om als autoriteit op landelijk niveau te kunnen spreken over dit domein, op basis van gedegen onderzoek,” aldus Van der Sterren die met CELTH een bijdrage wil leveren aan een adaptieve sector. “In de Landelijke Raad voor Recreatie en Toerisme werken we aan transversale thema’s als digitalisering, verduurzamingen en brede welvaart. Dat doen we dwars door de meer specifieke doelen als succesvol ondernemen, ruimte voor recreatie & toerisme en succesvolle bestemmingen. CELTH heeft op veel van die onderwerpen kennis en expertise in huis of kan middels onderzoek kennis ophalen.” De kracht van CELTH zit in de aanpak, waarbij meerdere experts van verschillende hogescholen samen met externe partijen werken aan onderzoeken en aan het oplossen van de vraagstukken. Dat geeft een open en brede blik op de uitdagingen in de projecten. Van der Sterren: “Ook daarin maken we de verbinding en zien we dat onderzoekers geen concurrentie voelen, maar het juist een interessante manier vinden om samen te werken.” CELTH is nadrukkelijk geen onderzoeks- en adviesbureau dat problemen van specifieke bedrijven of organisaties kan aanpakken. “Wij acteren op vraagstukken die niet alleen jouw bedrijf betreft, maar de hele branche of sector aangaan.”
Peer review en verbeterpunten
Recentelijk heeft CELTH een peer review ondergaan, uitgevoerd door Katapult, het landelijke netwerk van Centres of Expertise. Van der Sterren: “De review was positief. We worden gezien als een centre van goede en constante kwaliteit, met een goede naamsbekendheid, ook internationaal. Maar er zijn ook verbeterpunten. We moeten assertiever zijn in onze communicatie en beter laten zien wat we doen.” Een ander punt van aandacht is de financiering. “De private sector vindt ons soms te abstract of te analytisch. We moeten kijken hoe we projectmatig publiek-private samenwerking kunnen opzetten,” aldus Van der Sterren.
Een belangrijk speerpunt voor de nieuwe directie is het versterken van de verbinding tussen onderzoek en de dagelijkse praktijk. Arts: “We willen naast het meer fundamentele onderzoek sterker inzetten op onderzoek dat dichter bij de praktijk staat. Dat kan onder andere door ook studenten vanuit de verschillende opleidingen meer te betrekken bij ons werk. Van der Sterren: “Dat zijn dan onderzoeken bij bedrijven, waarvan de uitkomst schaalbaar is en de resultaten ook bij andere bedrijven of delen van de sector bruikbaar zijn.” Van der Sterren wil tegelijkertijd binnen CELTH meer inzetten op meerjarige onderzoeken: “We willen projecten opzetten die doorlopen over een langere periode. Studenten uit verschillende jaren kunnen dan vanuit individuele cases data rond eenzelfde thema aanleveren die we kunnen gebruiken om een generiek databestand op te bouwen. Zo raakt het onderzoek meer aan de praktijk en verbinden we kennis.”
Toekomstvisie: van lokaal naar internationaal
De nieuwe directie heeft grote ambities voor de toekomst. Arts: “We willen meer hogescholen betrekken en de hospitality-tak steviger positioneren.” Van der Sterren: “Er zijn meer hogescholen die in dit domein actief zijn, waarmee we nu incidenteel al samenwerken. Die samenwerking willen we graag structureel maken. We willen ook meer aansluiting zoeken bij andere onderzoeksgroepen die in het domein actief zijn.”
Van der Sterren ziet CELTH in de toekomst als een centraal kenniscentrum voor de sector. “Ik hoop dat er op een gegeven moment automatisch gedacht wordt: als we kennis nodig hebben, gaan we naar CELTH. Dat moet gelden op alle niveaus: landelijk, regionaal, lokaal, publiek en privaat.”
Hij ziet ook kansen voor CELTH om een rol te spelen in Europese beleidsagenda’s. “Je moet realistisch zijn en keuzes maken, maar we kunnen gericht met onze expertise aan tafel zitten in Brussel. Onze onderzoeken hebben al internationaal exposure gekregen, bijvoorbeeld met onderzoek naar de milieu-impact van toerisme, strategieën rond overtoerisme en een meer rechtvaardige verdeling van de voordelen van toerisme.”
Verbindende rol
Een van de unieke aspecten van CELTH is de verbindende rol die het speelt. Van der Sterren: “We hebben toch een naam als referentiepunt. We helpen bij het leggen van verbindingen tussen de sector, onderzoekers en hogescholen. We kunnen goed vragen articuleren en onderzoek coördineren.” Arts benadrukt het belang van samenwerking: “Dat is essentieel voor het oplossen van complexe vraagstukken. Zo zitten we, zoals eerder gezegd, in de Landelijke Raad voor Recreatie en Toerisme en vertegenwoordigen we onderzoek en hoger onderwijs in het Hospitality Pact. Daarnaast zijn we initiatiefnemer bij het ontwikkelen van de pilot van de Professional Doctorate voor leisure, tourism en hospitality. Daar werken we met zeven hogescholen in het domein samen en kunnen 19 kandidaten meerjarig met urgente vraagstukken in ons domein aan de slag.”
Samenvatend
Met de nieuwe directie staat CELTH aan de vooravond van een nieuwe fase waar verder wordt gebouwd op wat is bereikt onder de inspirerende leiding van de vorige directeur Menno Stokman. De focus ligt op verbreding, verdieping en het versterken van de verbinding tussen onderzoek en praktijk. De ambities zijn groot, zowel nationaal als internationaal. Als het aan Arts en Van der Sterren ligt, wordt CELTH hét kenniscentrum voor de leisure, toerisme en hospitality sector, waar iedereen automatisch naartoe gaat voor expertise en onderzoek. “We willen dat men denkt: als het CELTH is, is het goed,” besluit Van der Sterren. “Dan zijn we geslaagd.” Wat niet onverlet laat dat er in hun optiek zeker ook ruimte is voor andere onderzoeksgroepen. “Die voegen door hun specifieke expertise ook weer kennis toe die we als sector hard nodig hebben.”
Download pdf van het artikel dat in R&T Magazine van NRIT is verschenen
Focus on Core Web Vitals and user-centric performance metrics for better search rankings and user experience.
Download