Nederlands onderzoek naar bewonersprofijt op internationale conferentie
Hoe kunnen bewoners zo veel mogelijk positieve impacts van toerisme ervaren? Die vraag staat centraal in onderzoek naar bewonersprofijt dat de Koplopersgroep Bewonersprofijt heeft geïnitieerd. Dit is een samenwerkingsverband van diverse DMO’s, kennisinstellingen en NBTC.
Zij gaan op zoek naar antwoorden op vragen als:
- Op welke manieren kunnen bewoners profiteren van toerisme?
- Hoe meten we dit?
- En hoe kunnen we het profijt zo groot mogelijk te maken?
CELTH-themamanagers Leefomgeving Jeroen Klijs (Breda University of Applied Sciences) en Daniek Nijland (HZ Kenniscentrum Kusttoerisme) zijn bij dit belangrijke onderzoek betrokken. Samen met Karoline Wiegerink en Jan Huizing (Hotelschool The Hague) en Evelien Visser-Jonker (NBTC) trekken ze dit onderzoek naar bewonersprofijt.
Op het EuroCHRIE-congres in Wenen organiseerden ze vanuit deze samenwerking een paneldiscussie. Dat leverde een aantal interessante inzichten op:
- Het beeld bestaat dat jongeren veel toleranter zijn t.o.v. toerisme en dat vooral de oudere garde klaagt; maar dit zien we niet terug in de onderzoeken die zijn gedaan in Nederland en Duitsland.
- In Wenen is men al blij als de bevolking niet klaagt c.q. als men neutraal tegenover toerisme staat. Is hun ambitie te laag of de onze te hoog, of hebben we te maken met verschillende contexten?
- Wie het hardst schreeuwt krijgt in eerste instantie de meeste aandacht, onderzoek kan helpen om in kaart te brengen hoe de gemiddelde inwoner tegen het toerisme aankijkt.
- De media hebben een essentiële rol als het gaat om het beïnvloeden van sentiment.
- Het perspectief van de inwoner zelf, speelt een belangrijke rol als het gaat om ‘profijt’. Veel inwoners zijn zich onvoldoende bewust van de positieve effecten, dus daar zit een belangrijke crux.
In het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd dat eind 2023 verschijnt, geven de onderzoekers een tussenstand van de resultaten tot nu toe.