Nieuws
Organiserend vermogen 6 min read

Agenda Conscious Destinations gepresenteerd aan Indonesische Minister van Toerisme

Menno Stokman en Jasper Heslinga hebben de ‘Agenda Conscious Destinations’ aan de Indonesische minister van Toerisme en Creatieve Economie dr. Sandiaga S. Uno en de dochter van de sultan van Yogyakarta, Gusti Kanjeng Ratu Bendara, gepresenteerd. Zij zijn in het land namens PUM Netherlands Senior Experts die samen met KPW Bank Indonesia DIY een symposium organiseerde.

De pandemie had een enorme impact op het toerisme in Indonesië en het herstel verloopt niet zo goed als in andere delen van de wereld. Dat wordt nog eens versterkt door politieke instabiliteit, sterke inflatie, stijgende inflatie en een voedsel- en energiecrisis. Deze onzekerheden roepen vragen op over de mate waarin herstel mogelijk is.

Op het symposium ‘New strategy for building Yogyakarta tourism better post COVID-19’ gaven Menno Stokman en Jasper Heslinga een toelichting op internationale toeristische ontwikkelingen en het gedachtengoed van de Agenda Conscious Destinations. Volgens Stokman kan Yogyakarta het perspectief van Conscious Destinations goed inzetten voor het herontwerpen van toerisme naar een meer bewuste en duurzame bestemming. Vervolgens hebben ze de ABB digitaal overhandigd aan de dochter van de sultan. Het bezoek is georganiseerd door PUM Netherlands op uitnodiging van het Centre for Tourism Studies (PUSPAR) van de University of Gadjah Mada in Yogyakarta.

Programma symposium Indonesie

Het bezoek komt op een strategisch moment. Indonesië was in 2022 voorzitter van de G20. In die periode is het UNWTO rapport ‘G20 Bali Guidelines for Strengthening Communities and MSME’s as Tourism Transformation Agents - A People-centred Recovery’ opgeleverd. In dit rapport wordt ook aandacht geschonken aan de CELTH Agenda Conscious Destinations.

CELTH kiest in haar Agenda Conscious Destinations (in het Nederlands Agenda Bewuste Bestemming) nadrukkelijk voor het bestemmingsniveau omdat daar alle verschillende deelsectoren en actoren samenkomen. Op de bestemming wordt gastvrijheid en waarde gecreëerd voor zowel toeristen, bewoners als bedrijven. In een Bewuste Bestemming wordt de maatschappelijke waarde van het gastvrijheidsdomein vooropgesteld. Alle actoren werken aan zo positief mogelijke economische, sociale en ecologische impacts voor bewoners (kwaliteit van leven), bezoekers (kwaliteit van ervaringen) en professionals binnen het domein (kwaliteit van werk).

Stokman en Heslinga waren de hele week namens PUM in Indonesië. Op de Universiteit van Gadjah Mada in Yogyakarta hebben ze lesgegeven aan studenten over de bewuste bestemming en lokale bedrijven geadviseerd.

Bezoek CELTH aan Indonesie