Waarde en gevoel achter de Agenda Bewuste Bestemmingen
In april presenteerde het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) haar Agenda Bewuste Bestemmingen (ABB). CELTH investeert in deze meerjarige kennisagenda de komende drie jaar anderhalf miljoen euro. Rond de Bewuste Bestemming wordt kennis op vijf urgente thema’s, leefbaarheid, human capital, organiserend vermogen, smartness en vrijetijdsaanbod ontwikkeld.
Deze thema’s hebben volgens CELTH op dit moment de grootste prioriteit gezien de situatie in het gastvrijheidsdomein. Binnen elk van deze thema’s worden concrete kernopgaven en prioriteiten aan kennishiaten geïdentificeerd. Samen met partners wil CELTH deze opgaven met onderzoek en kennisontwikkeling ter hand nemen.
De redactie van het vakblad Recreatie & Toerisme peilde, nadat het stof was neergedaald, de reacties bij twee betrokkenen en drie externen: Jeroen Klijs (BUas), Peter Bergmans (Sweco), Stefan Hartman (NHL Stenden|ETFI), Joris Pieter Neuteboom (Provincie Noord-Holland) en Conrad van Tiggelen (NBTC).
Jeroen Klijs: Samenhang
Voor Jeroen Klijs, Professor Tourism Impact on Society van Breda University of Applied Sciences is de samenhang tussen de vijf thema’s van groot belang: “Neem de vraag over indicatoren voor brede welvaart. Dat heeft te maken met het thema leefomgeving maar ook met het thema smartness. En als je er vervolgens mee wilt gaan werken, krijg je te maken met het thema organiserend vermogen.” Op die manier werk je volgens Klijs synergetisch aan urgente opgaven.
Peter Bergmans: 3D
Peter Bergmans, Senior-adviseur bij Sweco vindt de Agenda Bewuste Bestemmingen heel overzichtelijk maar had er graag nog een zesde thema aan toegevoegd: “Wat ik mis in de ABB is meer focus op de gebiedsopgave en meer focus op werken vanuit het DNA van het gebied.” Dan verandert de ABB in zijn optiek van een 2D- naar een 3D-puzzel.
Stefan Hartman: Slimmer
Programmamanager Stefan Hartman van het European Tourism Futures Institute mogen beleidsmakers wel slimmer kijken hoe investeringen in bijvoorbeeld landschap, natuur, de stikstofproxlematiek, vaarwegen en infrastructuur gaan renderen voor de vrijetijdseconomie. ”Toerisme is onderdeel van gebiedsontwikkeling maar zo wordt het vaak in beleid nog niet aangepakt.” Dat is volgens Hartman jammer want dit past ook in de uitdaging om tot een brede welvaart te komen.
Joris Pieter Neuteboom: Onderbouwen
Joris Pieter Neuteboom, beleidsadviseur Toerisme & Recreatie bij de provincie Noord-Holland onderschrijft de stelling in de ABB dat de tijd van groei, met op iedere bestemming meer mensen die langer verblijven, voorbij is. “We moet af van ongebreidelde groei en naar doordachte en slimme groei.” CELTH heeft volgens hem goed ingeschat dat je de toegevoegde maatschappelijke waarde van toerisme ook moet kunnen staven met een goede onderbouwing. Hij zou in de agenda wel meer aandacht voor het vrijetijdsgedrag van zowel bezoekers als bewoners zien.
Conrad van Tiggelen: Morgen
Conrad van Tiggelen, Director Strategy & Branding van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) ziet dat de ABB helemaal past in het Perspectief 2030 dat NBTC in 2018 presenteerde en het advies Waardevol Toerisme van de Rli.”De ABB helpt door af te pellen wat de onderzoeksvragen zijn. Idealiter vormt de uitwerking van deze agenda een samenspel tussen onderzoek waar partners nu de behoefte aan hebben en nieuw onderzoek dat toekomstige ontwikkelingen verkent en uitdagingen van morgen adresseert.”
Lees online het hele artikel uit Recreatie & Toerisme met alle interessante noties van de vijf gesprekspartners of download hieronder het artikel in pdf. Meer weten over de Agenda Bewuste Bestemmingen? Bezoek dan de themapagina op de CELTH-site.
Download artikel uit R&T Magazine
Focus on Core Web Vitals and user-centric performance metrics for better search rankings and user experience.
Download