Het Friese gebouwde en groene erfgoed staat sterk onder druk terwijl het een belangrijk onderdeel is van de omgevingskwaliteit van plekken en bijdraagt aan de betekenis van een bestemming voor bewoners, bezoekers en bedrijven. Erfgoed draagt bovendien direct bij aan een aantrekkelijke en gastvrije regio en is de gast van (economische) waarde voor erfgoedlocaties. Vanuit de erfgoedsector is er behoefte aan een toekomstperspectief dat gericht is op het behouden van de maatschappelijke waarde van erfgoed evenals de waarde van erfgoed voor de gastvrijheidssector. Om het Friese cultuur- en natuurerfgoed als fundament voor slimme groei en brede welvaart in te zetten wil het Fries Erfgoed Collectief een gebiedsperspectief ontwikkelen voor het Parklandschap Trynwâlden. Dit gebied is rijk aan cultuur- en natuurerfgoed, en dient als voorbeeldproject voor andere parklandschappen met hoge cultuur- en natuurwaarden.
Doel
Voor het onderdeel ‘Gastvrij’ van het totale gebiedsplan ‘Groen en Gastvrij Parklandschap Trynwâlden’ heeft de gemeente Tytsjerksteradiel aan het Fries Erfgoed Collectief opdracht gegeven om de buitenplaatsen in dit gebied met de landschapsparken (De Klinze, Stania State, Heemstra State en Vijversburg) te verbinden en het direct omringende natuur- en agrarisch landschap beter beleefbaar te maken.
CELTH is gevraagd om daarbinnen een sub-project op te pakken: ‘het versterken van de betekenisvolle bestemming voor bezoekers, bewoners en bedrijven.’ Centrale vraag waar de CELTH-onderzoekers voor staan is ‘wat er op het gebied van organiserend vermogen en productontwikkeling nodig is om de synergie tussen erfgoedlocaties enerzijds en de gastvrijheidssector anderzijds te vergroten’. Doelen van dit sub-project zijn:
- Het versterken van een synergie tussen erfgoed(locaties) en de gastvrijheidssector in Friesland door het stimuleren van regeneratief toerisme en een circulaire gastvrijheidseconomie;
- Van Parklandschap Trynwâlden een meer betekenisvolle bestemming maken, en dit project als voorbeeld te gebruiken voor andere bestemmingen in Friesland;
- Erfgoed toegankelijker, weerbaarder en waardevoller maken voor (jongere) doelgroepen;
- Het ontwikkelen en versterken van een ‘partner-ecosysteem’ naar voorbeeld van de National Trust in Engeland.
Aanpak
Het onderzoek bestaat uit vijf onderdelen die doorgaans gelijktijdig worden uitgevoerd. In het eerste deel wordt een bestemmingsonderzoek uitgevoerd. Met een SWOT-analyse wordt een beeld geschetst van het samenwerkend/organiserend vermogen van partijen in de regio. Het tweede deel omvat een bewonersonderzoek waarin wordt achterhaald welke succesfactoren en knelpunten de bewoners ervaren als het gaat om de gastvrijheid. Ander belangrijk onderdeel is het bezoekersonderzoek waar wordt gekeken naar de geplande visitor experience, de verwachte visitor experience en de daadwerkelijke experience. Op basis daarvan worden de belangrijkste touch points in het gebied geïdentificeerd en ook probleempunten. In deel vier van het onderzoek worden bedrijven onder de loep genomen en wordt bekeken wat de gastvrijheids- en erfgoedsector voor de regio opleveren en hoe de gastvrijheidssector kan bijdragen aan de instandhouding van erfgoedlocaties. In de laatste fase van het onderzoek wordt een ontwikkelplan gemaakt om de synergie tussen erfgoedlocaties en de gastvrijheidssector te versterken.
Partners
- Fries Erfgoed Collectief
- Gemeente Tytsjerksteradiel
- NHL Stenden University of Applied Sciences
- European Tourism Futures Institute
- Breda University of Applied Sciences
Projectteam
- Sarike van Slooten (NHL Stenden)
- Moniek Hover (Buas)
- Els van der Laan (Fries Erfgoed Collectief)
Planning
Januari 2025 – december 2025
Status
Lopend