Piloting a Digital Twin in an immersive CAVE for Plastic Reduction Practices and Behaviours in Kitchen Operations
De horecasector en haar keukenoperaties zijn grootschalige gebruikers van plastic voor eenmalig gebruik (SUP's), een wereldwijde uitdaging die moet worden opgelost. Kleine horecabedrijven (SHF's) hebben moeite om oplossingen te vinden vanwege hun beperkte kennis, gebrek aan economische en menselijke hulpbronnen en de tijdsdruk van hun operaties. SHF's in Friesland, Noord-Brabant en Limburg vroegen CELTH om effectieve interventies te onderzoeken om SUP's te verminderen, hergebruiken en recyclen en om hun personeel aan te sporen tot het vereiste gedrag voor het verminderen van SUP's.
Doel
Het project is gericht op het verminderen van SUP's via interventies die gezamenlijk zijn gecreëerd en ontworpen in een meeslepende uitgebreide realiteitsomgeving (XR) waar SHF's kunnen reflecteren op en opnieuw kunnen ontwerpen van keukenactiviteiten en verstoringen in hun keukenactiviteiten en werktempo kunnen voorkomen.
Aanpak
In dit project wordt een combinatie van innovatieve methodologieën en tools gebruikt om de doelstellingen te behalen. Met behulp van multi-camera-deelnemersobservatie om keukenactiviteiten in een geselecteerde horecagelegenheid op video vast te leggen, wordt een meeslepende virtuele omgeving gecreëerd in The Future of Food Lab aan Zuyd Hogeschool in Maastricht. Deze XR-omgeving zal dienen als setting voor participatieve co-creatiesessies met SHF's in de horeca, onderzoeksdocenten en andere belanghebbenden. In deze co-creatieve ontwerpsessies worden verschillende ideeën gegenereerd voor manieren om het plasticgebruik in de keuken te verminderen door een 3R-benadering (Refuse, Reuse, Recycle) en nudging-strategieën te combineren. Tot slot zullen er interventies worden ontworpen en mogelijk als pilot worden getest door de betrokken SHE's om het plasticgebruik te verminderen, bijvoorbeeld door het bewustzijn van de gevolgen te vergroten en verantwoordelijkheid toe te kennen om hergebruik, vermindering en recycling te stimuleren en zo de noodzakelijke veranderingen in de keukenoperaties te bewerkstelligen.
Partners
- NHL Stenden Hogeschool
- Bredase Hogeschool
- Zuyd Hogeschool
- Restaurant De Pleats
- Paddy O'Ryan
- Stayokay Hostel Terschelling
- Brasserie Om de Dobben
- Leshotel Chateau Bethlehem
- Restaurant Bloesem
- Restaurant La Barceloneta
- Oefenrestaurant Sibelicious
Projectteam
- Prof. Elena Cavagnaro (NHL Stenden)
- Dr. Lucia Tomassini (NHL Stenden)
- Prof. Danny Han (Hogeschool Zuyd)
- Malu Boerwinkel MSc. (Hogeschool Zuyd)
- prof. Rudy Folkersma (NHL Stenden)
- Judith Ogink MSc (NHL Stenden)
- Dr. Andrew Mzembe (Breda University of Applied Sciences)
- Ilse van Ipenburg, MSc. (Breda University of Applied Sciences)
Planning
Oktober 2024 – september 2025
Status
Lopend
Resultaten
Nog niet beschikbaar