Projecten
Vrijetijdsaanbod 6 min read

Waardevol toerisme is werken aan balans

Aanleiding

Duurzame ontwikkeling staat hoog op lokale, nationale en internationale politieke agenda’s. Denk alleen al aan klimaatverandering, biodiversiteit, de stikstofcrisis, de gezondheidscrisis, de teloorgang van stilte en stiltegebieden en de ontwikkeling van de circulaire economie.

De sector Leisure, Toerisme en Hospitality (LTH of gastvrijheidssector) speelt hierin een dubbele rol: enerzijds creëert het waarde uit natuurlijke hulpbronnen zoals de kwaliteit van natuur, biodiversiteit, landschap, stilte, schone lucht en cultureel erfgoed. Aan de andere kant heeft de gastvrijheidssector een impact op de klimaatverandering, stikstofoxiden, verlies aan biodiversiteit en stilte, en in toenemende mate ook op lokale gemeenschappen op bestemmingen. De gastvrijheidssector is soms koploper in het bieden van oplossingen voor crises, maar blijft in veel gevallen ook achter. Pregnant voorbeeld is de uitstoot van kooldioxide en stikstofoxiden die in de meeste sectoren langzaam afneemt maar in LTH nog steeds groeien.

Doel

Veel bestemmingen willen werken aan ‘toerisme in balans’. Er is echter geen standaard aanpak voor het inzichtelijk maken van (de mate van) balans. Er worden nu in Nederland (en wereldwijd) diverse methoden ontwikkeld en gebruikt, waarbij in meer en mindere mate gebruik wordt gemaakt van (academische) kennis. CELTH, NBTC en CBS vinden het van belang het bestaande aanbod van methoden te structuren en de methoden te vergelijken op basis van criteria die voortvloeien uit beschikbare kennis uit wetenschap en praktijk.

Doel van dit Data & Development Lab-project is een vergelijkend overzicht te bieden van beschikbare methoden voor het onderzoeken van ‘balans’. Door methoden met elkaar te vergelijken en de voor- en nadelen van elke methode in beeld te brengen, kunnen bestemmingen een keuze maken voor de methode die het best aansluit bij de aard van hun bestemming en hun onderzoeksvraag. Het resultaat wordt gepresenteerd in een zeer informatief overzicht, visueel vormgegeven als flowchart.

Aanpak

Allereerst worden definities van de meest belangrijke begrippen vastgesteld: wat wordt bijvoorbeeld bedoeld met begrippen als druk en draagkracht? Vervolgens worden op basis van internationaal literatuuronderzoek en interviews met internationale experts diverse methoden in beeld gebracht. Naast een verkenning van de literatuur wordt er ook gezocht naar relevante cases waarbij (combinaties van) methoden worden toegepast. Door een expertgroep wordt in een volgende fase een selectie gemaakt van methoden die uitgebreid geëvalueerd zullen worden. Op basis van de set criteria wordt de selectie van methoden beoordeeld. Ten slotte wordt een uitgebreide ‘beslisboom’ samengesteld waarmee bestemmingen aan de hand van een aantal keuzes - en informatie over de consequenties van die keuzes - zelf de meest passende methode kunnen selecteren.

Partners

  • CELTH
  • NBTC
  • CBS
  • DMO’s
  • Adviesbureaus

Projectteam

  • Jeroen Klijs, lector Social impacts of tourism, BUas, klijs.j@buas.nl
  • Diana Korteweg Maris, projectmanager. HZ Kenniscentrum Kusttoerisme, d.kortewegmaris@hz.nl
  • Stefan Hartman, programmamanager ETFI, NHL Stenden, stefan.hartman@nhlstenden.com  

Planning

Het project loopt van november 2021 tot en met december 2022.

Status

Afgerond.

Resultaten

Het projectresultaat staat op de interactieve site Waardevol toerisme is werken aan balans

Waardevol toerisme is werken aan balans

Focus on Core Web Vitals and user-centric performance metrics for better search rankings and user experience.

Download