Blogs
Organiserend vermogen 6 min read

Onderzoek naar instrumentarium om als overheden beter te kunnen sturen op het vrijetijdsaanbod

CELTH start, in navolging van het uitwerken van de ‘Onderzoeksagenda Duurzaamheid’, als actiehouder met de uitvoering van een tweede actie van de herijkte actieagenda van Perspectief Bestemming Nederland 2030. Als actiehouder gaat CELTH zich richten op het genereren van inzicht in het instrumentarium van decentrale overheden voor een gebalanceerde ontwikkeling van vrijetijdsaanbod zowel in kwaliteit als kwantiteit.

Actiever beleid voor duurzame vrijetijdssector

Zowel Perspectief 2030 als Waardevol Toerisme (Rli) geeft nadrukkelijk aan dat een actiever beleid van overheden op alle niveaus noodzakelijk is. Perspectief 2030 zet via de strategische pijler Nederland overal aantrekkelijk in op aanbodontwikkeling en optimalisatie van aanbod en via Pijler 4 Verduurzaming moet op het verduurzamen van het aanbod. Het ontbreekt echter nog aan een overzicht van de instrumenten die decentrale overheden in Nederland tot hun beschikking hebben en aan inzicht in de manier waarop deze doelmatig ingezet kunnen worden om te kunnen sturen op deze enerzijds de kwantitatieve ontwikkeling van het aanbod en anderzijds op de kwaliteit van het aanbod. Denk bij instrumenten bijvoorbeeld aan zaken als de omgevingsvisie en bijpassende -verordening, hotelbeleid, wetgeving m.b.t. Airbnb, de aanbestedingswet en vergunningverlening etc.

Beter inzicht in instrumentaria om te sturen op aanbod

De actie bestaat uit twee hoofdonderdelen:

1) Overzicht: Het generen van inzicht, voor alle relevante stakeholders, in de instrumenten voor het sturen op de gewenste ontwikkeling van vrijetijdsaanbod (zowel kwantitatief als kwalitatief) zoals die op dit moment worden ingezet door decentrale Nederlandse overheden en de werking van deze instrumenten.

2) Verdieping: Een gerichte inventarisatie van de werking van de omgevingsvisie en -verordening, gegeven het belang van deze beleidskaders/instrumenten op toeristische ontwikkeling en sturings(on)mogelijkheden voor zowel provinciale, gemeentelijke als overige overheden.

Stefan Hartman en Jeroen Klijs zijn namens CELTH actiehouder. De betrokken hogescholen zijn Breda University of Applied Sciences, HZ University of Applied Sciences en NHL Stenden Hogeschool. Harm IJben fungeert namens CELTH als contactpersoon voor deze actie bij de werkgroep die zich bezig houdt met de uitvoering van de (herijkte) actieagenda.